28.3.09

"PAKE" Theo Zwartjes slaat toe!


Pake Theo Zwartjes trakteerde op beschuit met muisjes.

Theo Zwartjes vierde de geboorte van zijn kleindochter niet alleen met beschuit met muisjes op de schaakclub, maar ook met een regelmatige overwinning op de nieuweling Bart Lyklema.

Hans Kloots kon weer eens ouderwets zijn torens oplijnen tegen Tjeerd de Vries en dat leverde een vol punt op.
Henk en Jappie Breimer tekenden de vrede in een onduidelijke stelling met kansen voor beiden.
Louwerens Mulder had een moeilijke avond tegen Frans Stelling, hij kwam zelfs 2 pionnen achter en mocht zijn handen dichtknijpen, toen het late middenspel op remise uitliep.

Ayelt van Zuiden heeft de weg omhoog nog niet teruggevonden, Hans Starreveld daarentegen wel. Hans pakte een toren en daarmee ook de partij.
Er was veel dramatiek in de strijd om het kampioenschap. Hessel van der Pal had de pech dat hij tegenstander Gerrit-Jan Faas in topvorm trof en moest een duur punt inleveren. Hij zakte naar plaats 3 en zag zijn kansen behoorlijk slinken.
De nummer 4, Herman Beks, speelde een fraaie partij tegen Douwe Tjerkstra, met een prachtige combinatie tegen de koning werd het punt binnengehaald. Van de 4 heeft hij veruit het hoogste scoringspercentage, maar met 5, 6 partijen minder is dat niet voldoende. Herman bleef echter nipt achter Hessel van der Pal en maakt alleen nog een kans als de top-3 de nog resterende ronden in april collectief gaat zitten blunderen.

Chris Draijer is nu de favoriet voor de titel. Hij nam de koppositie over, hij ruilde snel de dames tegen Trienke Wijmenga en won in het eindspel dat resteerde een pion en de partij. Toch blijft het oppassen geblazen voor Chris, want concurrent Jan Brinkman won ook en staat maar op minimale achterstand.
Langs de rand van de afgrond haalde hij een felbevochten zege binnen op Cornelus Jellesma, die onverwacht sterk voor de dag kwam en lange tijd het initiatief in de partij kan houden.
Verslag Jan Brinkman.

uitslagen o.c. ronde 25 gespeeld vrijdag 27 maart 2009.

 • Bart Lyklema - Theo Zwartjes 0-1

 • Herman Beks - Douwe Tjerkstra 1-0

 • Jan Brinkman - Cornelus Jellesma 1-0

 • Tjeerd de Vries - Hans Kloots 0-1

 • Chris Draijer - Trienke Wijmenga 1-0

 • Ayelt van Zuiden - Hans Starreveld 0-1

 • Henk Breimer - Jappie Breimer ½-½

 • Hessel vd Pal - Gerrit Jan Faas 0-1

 • Frans Stelling - Louwerens Mulder ½-½

 • Stand aan de kop:
  1 Chris Draijer
  2 Jan Brinkman
  3 Hessel vd Pal
  4 Herman Beks  Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt !