zaterdag 14 maart 2009

Schaakclub Rijs wint van Drachten!


Henk Breimer en Jappie Breimer 
scoorden 1½ punt


Rijs e.o. - D.S.C. 5-3
Op het 1e bord speelde Jan Brinkman deze prachtige partij.


Rijs nam het op vrijdag de 13e op tegen DSC 2 uit Drachten, de nummer 2 uit de klasse, een sterke tegenstander. Eigenlijk moest er gewonnen worden om het degradatiespook definitief te verdrijven, want in de laatste ronde op 31 maart zal Steenwijk de tegenstander zijn. Dit team gaat met kop en schouders aan de leiding in klasse 2B en heeft nog geen wedstrijdpunt afgestaan.

Chris Draijer demonstreerde zijn topvorm van de laatste weken met een razendsnelle overwinning aan bord 2. Tegen 10 uur lagen de stukken in de doos. Even later zei de tegenstander van Trienke (bord 7) opeens ‘gefeliciteerd’. Hij stond dan ook mat: 2-0, een droomstart. Aan bord 5 was het echter mis met Hans Kloots. Zijn tegenstander walste dwars door het centrum heen, won een stuk en het was 2 – 1, de spanning weer terug in de wedstrijd.

De andere Hans.Starreveld, deed het goed aan bord 4, met beheerst spel wist hij een aanval te krijgen. Het was net niet genoeg voor de winst, maar er werd wel een half punt binnengehaald, en dat gaf de anderen weer moed. Vooral Jappie Breimer (bord 6) deed het heel erg goed. Hij kwam 2 pionnen voor en wist af te wikkelen naar een gewonnen pionnen- eindspel. Vakkundig werd het punt binnengetrokken: 3,5 – 1,5.

Schaakclub Rijs was ondanks deze voorsprong nog lang niet binnen. Henk Breimer (8) had een moeilijke avond. Hij kwam een stuk achter, maar vocht zich op karakter terug in de partij. Continu had zijn tegenstander te maken met twee heel actieve torens van Henk. Zo kon Henk het stuk terugwinnen. Daarbij werd het bord behoorlijk kaalgeslagen. Uiteindelijk resteerde een puntendeling. Een heel belangrijke, want nu was het 4-2 en één wedstrijdpunt vast binnen.

Bij Herman Beks aan bord 3 zag het er bovendien heel gunstig uit. Zijn tegenstander moest alle zeilen bij zetten om zijn koning uit de wind te houden. Dat deed hij echter goed en Herman beet zijn tanden stuk. De tegenaanval op Hermans’ vorst was moordend en het was 4-3. de Rijs-ters hoorden het spook weer vervaarlijk loeien.

Nu had Rijs het geluk dat de partij van Jan Brinkman aan bord 1 de goede kant op kantelde. Jan’s opening was wat moeizaam verlopen, hij had gedrongen gestaan, maar geleidelijk aan wist hij een tegenaanval te krijgen. In de eerste tijdnoodfase deelde hij de belangrijkste dreun uit, hij won een stuk. Daarna werden alle klippen omzeild. Uiteindelijk promoveerde met nog ruim 1 minuut op de klok zijn c-pion tot een allerlieftalligste dame, die als uitsmijter fungeerde. Het punt werd gescoord, 5 – 3, de vreugde was groot. Het degradatiespook is uit Rijs weggevlucht en bevindt zich nu ergens tussen Gauw en Heerenveen.

Er werden ook enkele interne partijen geschaakt. Weer was er een wisseling van de wacht aan de kop, deze week is het de verrassing van het seizoen, Hessel van der Pal, die al weken in een prima vorm verkeert. De strijd is nog lang niet beslist want Chris Draijer, Jan Brinkman en Herman Beks zitten hem op de hielen.
Verslag: Jan Brinkman.


uitslagen:


 • Bord 1 Jan Brinkman - G. Baars 1-0

 • Bord 2 Chris Draijer - J.A. Hogendorp 1-0

 • Bord 3 Herman Beks - R. Hollander 0-1

 • Bord 4 Hans Starreveld - W. van Zeijl ½-½

 • Bord 5 Hans Kloots - L. Ausma 0-1

 • Bord 6 Jappie Breimer - M. Veljkovic 1-0

 • Bord 7 Trienke Wijmenga J. vd Berg 1-0

 • Bord 8 Henk Breimer - J. Moraal ½-½ • uitslagen ronde 23 gespeeld vrijdag 13 maart 2009

 • Tjeerd de Vries - Frans Stelling 1-0

 • Douwe Tjerkstra - Ayelt van Zuiden 1-0

 • Gerrit Jan Faas - Sytse vd Wal ½-½

 • Hessel v.d. Pal - Theo Zwartjes 1-0