zaterdag 26 oktober 2013

Sensationele remise Sietse van der Wal!!


 Theo Zwartjes was weer van de partij.
Tip van de webmaster:Alle Notulenboeken zijn nu gedigitaliseerd. Leuk om eens door te nemen!Na een korte ledenvergadering gingen de schakers in Hotel Jans rond half 9 aan de borden zitten.

Chris Draijer was het snelste klaar. Tegenstander Hans Kloots zondigde tegen de ‘groepjesregel’ in het eindspel. Deze vuistregel houdt in dat de schaker in de afwikkeling naar het eindspel naar zo min mogelijk piongroepen moet streven. Chris had zijn 5 pionnen overzichtelijk in 2 groepjes van 2 en 3 geparkeerd, maar Hans had 4 losse pionnen die elkaar nooit konden dekken. Het was dan ook snel klaar, Chris won overtuigend en staat dicht achter koploper Herman Beks die ook snel en overtuigend won, van Trienke Wijmenga. Herman en Chris lijken de mannen in vorm.

De 3e man, clubkampioen Jan Brinkman leek ook op een snelle overwinning af te stevenen, hij kwam een paard voor tegen Sytze van der Wal, maar deze pakte plotsklaps met een spectakulaire aanval een toren terug. Het was weer gelijk en in een stelling met grote winstkansen voor Sytze werd het uiteindelijk remise.

Wim de Groot nestelde zich op de 3e plaats, hij kon tevreden terugkijken op zijn lange partij met Jappie Breimer, waarin hij telkens ietsje beter stond. Wim kwam een pion voor, maar het afwikkelen was niet eenvoudig. Laat op de avond lukte het toch om het belangrijke punt binnen te halen en aansluiting met de top-2 te houden.

Alle schakers waren blij met de terugkeer van de lang zieke Theo Zwartjes. Hij mocht plaatsnemen in de zetel tegen Henk Breimer. Henk had geen gemakkelijke avond, het zag er naar uit dat Theo met een fraaie combinatie een pion zou buit maken. Het liep allemaal anders en Henk kon toch de overhand krijgen en winnend afsluiten.

Hans Starreveld had een moeilijke avond tegen Jan Wevers. Telkens stond hij ietsje beter, maar Jan gaf niets toe, en Hans moest op de damevleugel proberen een doorbraak te forceren. Dat lukte en Hans pakte het volle punt.

Tjeerd de Vries en Douwe Tjerkstra maakten er een mooi spektakel van met wederzijdse dreigingen. Het was voor de toeschouwer niet goed duidelijk wie er nu beter stond. Pas laat op de avond werd het punt gedeeld en gezien de strijdlust en het geduld van beide spelers was dat een terechte uitslag.


Uitslagen 5e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  25 oktober 2013.

 Wit Zwart
Uitslag 
Jan WeversHans Starreveld
0-1
Theo ZwartjesHenk Breimer
0-1
Jappie BreimerWim de Groot
0-1
Chris DraijerHans Kloots
1-0
Tjeerd de VriesDouwe Tjerkstra
½-½
Herman BeksTrienke Wijmenga
1-0
Jan BrinkmanSietse v d Wal
½-½


Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!